Какво е 5-годишното правило за организиране и почистване на мазето

Чували ли сте някога за 5-годишното чисто правило за организиране и почистване на мазето? Това е методът, чрез който можете бързо да почистите мазето си и да се насладите на добра организация на нещата в него. Можете да приложите тази техника във всяка стая и от дома си, където искате да освободите възможно най-много място.

Какво е 5-годишното чисто правило

В много домове бъркотията се причинява от множеството вещи, които хората притежават, а не от лошата им организация. Така се случва и с мазетата, където складираме какво ли не за някой ден. Що се отнася до чистотата, правилото за 5 години може да ви помогне да контролирате това поведение, тъй като то се отразява на състоянието на вашия дом.

В основата си 5-годишното правило за чистота е много просто: ако не сте използвали предмети през последните пет години, най-вероятно никога няма да го направите. Този начин на мислене е много полезен за хора, които са склонни да трупат много излишни неща.

Как да приложим техниката в ежедневието

5-годишното правило за чистота е от съществено значение, когато става въпрос за организиране на тавана или мазето, където с течение на времето неуредиците си оказват влияние. В тези пространства обаче можете да се сблъскате с основателни причини, поради които не сте използвали определен продукт през последните пет години.

Почистване на мазето – какво трябва да помните

Може би не сте използвали продукт или устройство, защото не сте могли да го намерите. Спомен ли е? Колко ви е скъп? Колко трудно може да постигнете добра организация при почистване на мазе? Обикновено, когато в крайна сметка не използвате даден артикул пет години, вие го имате, защото сте го получили като подарък или сте го използвали за еднократна задача, като например училищен проект на порасналото ви вече дете.

Кои са нещата, от които трябва да се отървете?

От друга страна, уредите, празничната украса, настолните игри могат да заемат големи места за съхранение и неслучайно тях заделяме по кашони на тавани или в мазетата. Ако не сте ги използвали през последните 5 години, това означава, че вероятно никога няма да го направите. Такива моменти е добре да се откажете от тях.

Като общо правило, ако не сте имали нужда, не сте използвали, носили или не сте се наслаждавали на даден артикул през последните пет години, вземете решението, което е най-добро за вас в дългосрочен план и го зарежете. Такъв предмет може да не заема място в момента, но десет такива неща могат да ви объркат.

Какво правите с нещата, които не ви трябват?

Опитайте се да поставите нещата в перспектива, когато чистите. Изберете да държите нещата, от които наистина се нуждаете, близо до вас. Вземете подред всеки ъгъл на вашето мазе, както и всяка стая в къщата си. Почистете основно, когато знаете, че имате време за това.

За да не изхвърляте ненужни домакински продукти, можете да ги дарите. Създайте пространство в една стая или ги организирайте всички и в края на процеса на почистване вземете нещата и ги дайте на тези, за които знаете, че имат нужда от тях. По този начин правите и добро дело, но и ще имате чист и подреден дом и мазе.

Scroll to Top