Как да направим домашен компост от почистване на битовите отпадъци

Компостирането е един от най-ефективните и екологични начини да използваме почистване на битови отпадъци, с цел да подобрим качеството на почвата в нашия градински или балконски пространство.

Как да направим домашен компост от почистване на битовите отпадъци и защо това е добро за почвата и растенията?

Компостът е богат на хранителни вещества и микроорганизми, които помагат на растенията да растат здрави и устойчиви на болести и вредители. Компостирането също така намалява обема на отпадъците, след почистване на битови отпадъци, които изхвърляме в сметищата или изгаряме. Той предотвратява емисиите на парникови газове, които замърсяват атмосферата.

Как да компостираме в домашни условия?

За да компостираме в домашни условия ни трябват три основни компонента: органични материали, вода и сухи, дървесни материали като листа и клонки. Органичните материали са всички остатъци от храна и растения, които можем да събираме в специален кош или кутия. Сухите материали са високи на въглерод и създават пространство за кислород в компостната купчина. Водата е необходима за разграждането на органичните материали от микроорганизмите, които живеят в компоста.

Един прост начин да компостираме е да смесим всички тези материали в една купчина, компостер, барабан или електрически компостер. Трябва да следим да има достатъчно влага и кислород в купчината като я разбъркваме и поливаме редовно. Съотношението между сухите и органичните материали трябва да е около 2:1, за да се избегне прекомерното влажното и замърсяване на компоста. Можем да добавяме и други материали, които подпомагат компостирането като червеи, глинести минерали, слама, кафена тръст или яйчни черупки.

Какво можем и какво не можем да добавяме в компоста?

В компоста можем да добавяме почти всички органични отпадъци, като плодове, зеленчуци, хляб, тестени изделия, чай, цветя, трева, листа и други. Има обаче някои материали, които трябва да избягваме, защото могат да причинят неприятни миризми, да привлекат гризачи или да съдържат вредни химикали. Такива са например месо, риба, млечни продукти, мазнина, кости, пелени, пластмаса, метал, стъкло и други.

Защо компостът е добър за почвата и растенията?

Компостът е добър за почвата и растенията, защото им предоставя множество ползи, като:

Подобрява структурата и водоудържането на почвата, прави я по-пухкава и пропусклива;

Подхранва почвата с макро- и микроелементи, които са необходими за растежа и развитието на растенията;

Подпомага формирането на хумус, който е стабилна и биологично активна форма на органичното вещество в почвата;

Поддържа оптималното pH на почвата като неутрализира киселинността или алкалността;

Подобрява микробиологичната активност на почвата и така стимулира размножаването на полезни бактерии, гъби, червеи и други организми;

Предпазва растенията от болести и вредители, като подсилва имунната им система и създава бариера, срещу патогени и насекоми;

Спомага за секвестрирането на въглерод в почвата и така намалява емисиите на парникови газове и съхранява въглерод в органичната материя.

Как да използваме компоста в градината или на балкона?

Компостът може да се използва по различни начини в градината или на балкона, в зависимост от целта и нуждите на растенията. Някои от най-популярните начини са:

Като подложка за семена или разсад. Това може да се случи, като такъв се смеси с почва или торф в съотношение 1:1 или 1:2;

Като мулч за покриване на почвата около растенията, като се нанесе един до два сантиметра дебел слой, който да предпазва почвата от изсушаване, засилване и разрастване на плевели;

Може да се прилага и като подложка за подхранване на растенията. Това може да се случи, като се разпръсне около стъблото или се внася в дупки около корените;

Използва се и като част от смяната на почвата в саксии или градински легла, като се добави около 10-20% от общия обем на почвата.

Повече информация може да прочетете на този адрес: https://www.bulkom.com/regioni/sofia/izvozva-otpadaci/bitovi-otpadaci-apartament.

Scroll to Top