Пролетна работа в градината – почистване на терени

Пролетта идва, а с нея идва и пролетната работа в градината. С нея и почистване на терени трябва да започне. Направихме списък с приоритети и се опитахме да следваме етапите в ритъма, в който трябва да се изпълняват. Ето и тях:

Списък с инструменти

Периодът в края на февруари е идеален за подреждане на вашите инструменти, поправяне на това, което има нужда от поправка, заточване на ножове и клещи и проверка на градински маркуч, кранове и доставка на канап.

Списък с растения за засаждане

Пролетната работа в градината означава също план с това, което искате да засадите. Вашият списък трябва да включва списък със семена за цветя, тревни площи и ранни зеленчуци. Не забравяйте да поставите в списъка ябълка, круша или две кайсии. Жалко е да имаш парцел до къщата и да нямаш овощно дърво.

Списък за ремонти

Трябва да се направи друг списък. Той трябва да включва нуждите на растенията в къщата: нова почва, торове, нови саксии. На всеки според нуждите. Пролетната работа в градината включва: поправка или ремонт на балкона, покрива на къщата и мазето. И през тези места е необходим малко ред и преглед на необходимото.

Списък със задачи

Пролетната работа в градината у дома започва с прилагането на торове. Използвайте най-богатите на азот за растенията, които разкрасяват, чрез листата си. Торовете, богати на фосфор и калий, помагат на растенията да имат силни корени и да цъфтят обилно.

Навън, в голямата градина, нещата са малко по-сложни. Започнете с почистване на градината от изсъхнали листа, мъртви листа или други отпадъци. Това е идеалното време за всичко това, защото снегът се е стопил. Няма голям шанс да дойде друг, а чистата градина е по-лесна за връщане към живот. Време е да планирате почистване на терени.

Ремонтиране на оградата и преглежда състоянието на живия плет. Това трябва да бъде внимателно направено, като оградата трябва да е почистена, подрязана или засадена с нови храсти, според случая.

Пролетната работа в градината продължава с разрохкване на почвата и нейното изравняване. Ще наторите почвата с оборски тор, торфен мъх и компост. Операцията се прави на два или три етапа, като първият може да правите в края на февруари, а следващите, през две седмици. Ако има добър дъжд, това ще е перфектно за земята!

Списък с грижа за растенията и храстите

Разгледайте вечнозелените растения. Те трябва да се нарежат, почистят и изтънят, ако е необходимо. Операцията е идеална за месец март. Също така през март трябва да се засадят луковици за многогодишни луковични растения и да се погрижат за моравата. Пролетната работа в градината включва и нейното възстановяване от торене до запълване на празните места.

Пролетната работа в градината през март е насочена към грижи за дървета със сухи и болни листа и клони. Изкопаване на корените им, добавяне на оборски тор или компост и покриване с изкопана почва. Освен това в по-топлите дни дръвчетата се пръскат с разтвори срещу болести и неприятели. Засадете нови овощни дървета, подрежете живия плет и почистете бръшляна, ако е необходимо.

Пролетната работа в градината, през април включва засяване на семена за растенията, които ще цъфтят, през лятото и есента, както и работата по розите: торене, подрязване, засаждане на резници.

Успех и красива пролет!

Източник на насоки: ИЗВОЗВА.СОМ

Scroll to Top