Защо и как да предвидите почистване на мазета и тавани

Как да организираме мазето или тавана ли? Днес ще ви разкрием някой тайни.

За да направите вашето мазе отново чисто и функционално, ще трябва да извършите няколко различни действия последователно. На първо място, направете място за себе си, за да може да се движите свободно в своите терени – мазета и тавани.

Почистване на мазета и тавани в няколко стъпки

За целта се отървете от всички по-големи неща

Сгънете и изхвърлете всички големи кашони и кутии, които не можете да използвате или ги поставете една в друга. Предайте стари телевизори, перални и други уреди в пункт за събиране на този вид отпадъци. Ако не знаете къде се намират, проверете в интернет за вашата община или се обадете в офиса на общината, за да ви го посочат. Неизползваемите велосипеди, скутери и метални части трябва да се предават на пункт за скрап. След като се отървете от всички големи неща, може да започнете да почиствате малките.

Помислете как ще се използва пространството

Новопочистената територия ще се използва ли за нещо конкретно? Ще бъде ли лична фитнес зала, зона за занаяти или стая за игри? Може би ще се използва за място за инструменти или предназначението й наистина ще е просто да съхранява предмети. Да знаете как ще се използва е чудесен начин да сте сигурни, какво трябва да се върне в него и къде трябва да се намират тези елементи.

Изберете правилния стелаж за пространството

Уверете се, че избраните рафтове отговарят на пространството и са оптимизирани за начина, по който трябва да се използват. Трябва ли рафтовете да са вертикални или хоризонтални? Трябва ли да се заключват или да бъдат прикрепени към стената? Ще съхраняват ли книги или други специфични предмети? Всички тези видове неща трябва да бъдат взети предвид, за да сте сигурни, че получавате правилния вид решение за съхранение, което е необходимо за местоположението.

Сортирайте предметите внимателно, за да ги поставите на правилното място

Чрез групиране на предмети, според употребата и правилно етикетиране на всички места за съхранение е много по-лесно да имате добра организация за съхраняваните елементи. Също така е много по-лесно да намерите неща, когато са ви необходими по-късно. Това може да е много важно, в зависимост от видовете елементи, които се съхраняват там и това, колко често има необходимост за достъп до тези неща.

Поставете свободните предмети в прозрачни кутии

Поставяйки малки, свободни предмети в прозрачни контейнери за съхранение. Това е много по-лесно и така ще може да ги видите и намерите, когато са необходими. С много по-малко бъркотия и предмети, които са организирани и лесно забележими, всяко мазе, таван или гараж ще се чувства като много по-приветливо и комфортно пространство, независимо дали се използва само за съхранение и за други дейности.

Напълно възможно е да разчистите, пренастроите или организирате мазе, таван или гараж. С малко предварително планиране и някои обмислени решения, пространството може да бъде функционално, полезно и ценно за настоящето и бъдещето.

Източник: DEPO.BG

Scroll to Top