Почистване на дворове и избор на места за поставяне на цветя в градината

В тази статия ще поговори за начините за подреждане на цветя в градината. Нека започнем с вътрешния двор и пътеката. Вътрешният двор или вътрешният е продължение на хола, но вече на открито. Може да се украси, чрез засаждане на почвопокривни трайни насаждения, предназначени за алпинеуми, в пукнатините между паветата. Може също така да украсите павираните пътеки на вашата градина с тези растения. Започнете с:

Почистване на дворове и избор на места за поставяне на цветя в градината

Преди да започнете със засажданията, обаче трябва да помислите за самото почистване на дворове. Такова може да планирате с помощта на форма, която да съдейства за тежката физическа работа, след което да планирате засажданията.

Колко красиво е да подредите граница от тревисти трайни насаждения по пътека, солидна ограда, красив жив плет или всяка сграда. Този стил идва при нас от миналия век и родината му е Англия. Такава граница включва засаждане на растения на нива: на заден план, най-високите и отпред по ръба на границата са маломерни. Въпреки, че не е нужно да се придържате към строга геометрия, може да поставите няколко високи растения на преден план.

Поставянето на цветя в градината е творчески процес

Напоследък стана по-популярен смесеният бордюр (миксбордер), който може да се аранжира в композиция от всякаква цветова схема, към която освен цветя могат да се добавят и декоративни храсти и билки. Миксбордерът трябва да се гледа красиво от всички страни, затова и често е подреден в неправилна форма. Обликът на този бордюр се определя от цъфтящи храсти, иглолистни дървета, рози, с ярки петна от бордюрни многогодишни цветя, поставени между тях, а по ръба на цветни лехи и луковични растения.

Цветното легло също трябва да има поглед от всички страни. Цветните лехи са повдигнати, с остров и торф. Двугодишните, многогодишните, луковичните растения се отглеждат в цветни лехи и мястото трябва да се гледа от всички страни. Повдигнатата цветна леха има подпорни стени и е запълнена с почва с добри дренажни свойства.

Модерна версия на тревна граница е островна цветна леха, която най-често е подредена в неправилна форма. Върху нея се отглеждат високи трайни насаждения в центъра и маломерни по краищата. Торфеното легло има издигната форма, запълнено е с кисела почва, която съдържа торф. Предназначен е за растения, които не понасят варовити почви.

Използването на различни видове цветя ще подобри градината

За отглеждане на иглолистни джуджета, луковични и алпийски трайни насаждения е предназначен алпинеумът. Между тези растения може да поставите маломерни летници. Алпинеумът в идеалния в случая трябва да имитира разпръскване на камъни, наподобяващи планинска местност.

С помощта на катерещи храсти като бръшлян, клематис, орлови нокти може да създавате сцени. Може също така да покриете решетката или арката с едногодишни цъфтящи цветя: кобеи, тунбергия, ипомея, сладък грах, настурция.

Многогодишното растение, засадено отделно от другите, като акцентно растение, също изглежда ефективно. Това може да бъде божур, агапантус, пампас трева или храст.

Цветя за градината и цветните лехи

И, колко красиви изглеждат висящи кошници и контейнери, които трябва да бъдат пълни със специална почва, а не с минерална почва. В тях може да отглеждате луковични и ампелни растения, елегантни летници. Най-важното е да не забравяте за честото поливане, както и да поддържате чисто и подредено в двора. За второто може да разгледате и този линк: https://dvorove.com/firma-ceni-pochistvane-dvor.

Опитвали ли сте да подредите миниатюрна градина в стара емайлирана мивка или каменно корито?

За да направите това, в дъното на контейнера се пробиват дренажни отвори, след което се изсипва пласт от камъчета и върху него и слой плодородна почва, който трябва да бъде с пет сантиметра по-нисък от нивото на стените. Фасадата на стените може да се намаже с циментова замазка, върху която да се нанесе натрошено цветно стъкло, различни раковини, камъчета и др. В самия контейнер се отглеждат скалисти миниатюрни трайни насаждения, иглолистни джуджета, луковични растения. Между засадените растения се нареждат камъни с различна форма и почвата се покрива с натрошени малки камъни.

Може просто да подредите тревната площ във вашата градина, срещу която единични насаждения или различни граници ще изглеждат красиво.

Източник: dvorove.com

Scroll to Top