Какви цветя да засадите в градината след почистване на запустял двор

Изучавайки градинарските дейности, все по-често се натъкваме на факта, че хората започват да използват личния си парцел не само с цел отглеждане на зеленчуци и плодове, но и за наслада на очите. Говорим за комбинирани насаждения, предполагащи близостта на зеленчуци и цветя. Дали е просто хрумване или жажда за естествен лукс или е просто желание да направим дома си като красив и приятен.

Всичко това е добро, но преди това научете как красиво да украсите собствената си градина с цветя, така че да е полезна и да можете да се похвалите.

Следващите редове може да ви изненадат, но си заслужават да бъдат прочетени. Оказва се, че самата идея за засаждане на цветя между градинските култури съществува от няколко века. Доказателство за това е градината, разположена в долината на френската река Луара. Там непознат градинар създаде истинско чудо от съвсем обикновени неща.

Различни сортове моркови, цветя, маруля и зеле образуват пълноценни картини, които радват със своите цветове и красота на цялостната картина.

Какви са ползите от градинските цветя?

Преди да започнете да подготвяте своята френска градина в личния си парцел, ще е редно да проучите какви полезни цветя могат да се използват специално за градината.

Списъкът на препоръчаните сортове включва следните елементи:

Невен

Засажда се много рано през пролетта. Посевите ще радват с обилен цъфтеж до октомври. Невенът е от многогодишните цветя. Любопитното е, че невенът ще изплаши нежеланите обитатели на градините каквито са зелевите пеперуди, зелевите мухи и гъсеници;

Nasturtium (Настурция)

Това е друго здравословно цъфтящо засаждане, което не е по вкуса на насекомото бяла муха. Опитните градинари засяват семената на това растение в оранжерии и в домати. Настурцията не само ще се превърне в ярка и слънчева украса на градината, но и ще предпази зелето от вредни зелеви пеперуди;

Лавандула

Храстите на лавандулата са задължителни във всяка лятна вила. Добре е, че тази капризна „англичанка“ успешно се вкоренява във всяка климатична зона, въпреки че понякога изисква допълнителна изолация за зимата. Единствената трудност е, че тези цветя заемат най-слънчевото място в градините. Реколтата от лавандула може да се изсуши и има най-широк спектър от полезни приложения: премахва главоболие и женска слабост, ароматизира дрешници и килери;

Астри

Астрите са още едно цвете, което трябва да присъства в градината на всеки двор. Те са в невероятно количество флаваноиди, алкалоиди и сапонини и имат благоприятен ефект върху състоянието на земята. Астрите са не само необходими за засяване в градината, но и през есента остатъците им служат за компостна яма;

В заключение:

Вече познавате някои градински цветя и растения, които освен за хубава украса могат да имат и редица полезни други приложения. Сега ако планирате разчистване на вашия двор, проверете как става почистване на запустял парцел и с помощта на chistachi.bg организирайте следващия ход по засяването им.

 

Scroll to Top