Как да разбера, че има дървеници в съседния апартамент

Най-често, насекоми дървеници живеят в меката мебел, защото там е топло, има много пукнатини, в които да се скрият и винаги има достъп до храна – човешка кръв.

Паразитите хапят хората по време на сън, тъй като има по-малък риск да бъдат смачкани.

Откъде идват дървениците в дивана

Тези насекоми могат да влязат в човешкото обиталище по няколко начина: при движение – дървениците се пренасят от къща, заразена с тях; Чрез купуване на някои неща, като – книги, домакински уреди, текстил; При общуване с хора, в чиито дрехи или чанти има дървеници; От съседи – насекомите използват вентилационни канали, контакти, пукнатини в стените и тавана, за да мигрират.

Трябва да се има предвид, че тези насекоми рядко обитават само един предмет в апартамент.

Как да разбера, че дървениците живеят в дивана

Размерът на буболечките достига до 8 мм, така те могат да се видят ясно с просто око. Трудността се състои във факта, че в началния етап има малко индивиди и те напускат приюта само през нощта. Въпреки това, тяхното присъствие в къщата може да се подозира по редица косвени признаци: ухапвания по тялото – червени точки или петна, които най-често сърбят и причиняват забележим дискомфорт.

Има обаче хора, които изобщо не усещат, че са станали плячка на дървеници. Екскрементите им приличат на точки, оставени от черна писалка.

Белезите за присъствие на дървеници са още яйца и кожи. Последните, най-често се смесват с възрастни и ларви. Миризмата от тях наподобява малини или бадеми и ясно се усеща при значителен брой насекоми. Много пъти могат да се открият и, по петната от кръв по бельото, които остават поради ухапванията или от самите смачкани дървеници.

Начини за борба с дървеници

Най-често паразитите колонизират по еластични ленти, шевове, ципове и долните части на матрака. Те нямат крила, така че в случай на опасност могат само да избягат.

Откривайки ги в мебелите, мнозина изпитват истински шок и се стремят да се отърват от тях възможно най-скоро.

Какво да правя, ако дървениците са в дивана

Няма да е лесно да се избавите от дървениците в меката мебел, тъй като обикновено това е само едно от местообитанията им. Откриването на останалите без помощта на професионалисти може да бъде трудно. Най-често паразитите се заселват под дъски, в домакински уреди, килими, книги и пукнатини в подове и стени. Ако наскоро сте купили диван и сте сигурни, че паразитите не са имали време да се преместят навсякъде, може да започнете да ги убивате само в засегнатия район, където сте ги открили.

Механично унищожаване на дървеници

Можете да използвате прахосмукачка за тази цел или да поръчате пръскане срещу дървеници. Във всеки случай, насекомите няма да умрат след това, така че ще трябва да бъдат поставени в херметична торбичка и изхвърлени. Този метод е най-евтиният, но и най-малко ефективен.

Топлинна обработка

Диванът може лесно да се пренася от място на място. Доста лесно е да унищожите дървениците, ако поставите мебелите навън при температури под -18 и над +50 ° C.

Няколко дни са достатъчни, за да се отървете от насекомите завинаги. Някои хора решават да излеят вряла вода над дивана, но този метод е неприемлив за ново нещо, тъй като тапицерията и пълнителят може да пострадат. Също така, мебелите ще отнемат много време, за да изсъхнат.

Използване на химикали

В търговските обекти днес може да намерите много композиции за примамване на дървеници. За съжаление много от тях не са достатъчно ефективни и в същото време са токсични за хората и животните. Капсулацията спомага за засилване ефекта от лекарствата. Така, например, когато напръскате дивана с препарат, може да го облицовате в плътно покритие с цип.

Използване на пара или горещ въздух също помага

Може да опитате да обработите местата, недостъпни за прахосмукачката. Такива са: различни гънки, крепежни елементи и шевове. Факт е, че именно в близки пукнатини буболечките снасят яйца, от които впоследствие се извлича младото поколение паразити. При температура от +100 ° C насекомите умират в рамките на 3-5 секунди. Въпреки това е много трудно да се справите сами с такава задача без професионални инструменти. Ето, защо препоръчваме да използвате помощта на специалисти. Народните лекарства нямат доказана ефективност. Ако използвате силни съединения, като терпентин или денатуриран алкохол, тогава диванът може да бъде безнадеждно съсипан.

Източник: preventa.bg, предоставя услуги за унищожаване на дървеници с помощта на иновативни методи и предоставя гаранция за тях. Може да разберете интересуващата ви информация, като се обадите на телефонния номер за контакт.

Scroll to Top