Битката с хлебарки

Борбата, срещу хлебарки продължава много дълго време, това не е лесен процес и отнема време. За да се отървете от тях, ще се нуждаете от професионален подход. Такъв ще откриете на адрес: preventa.bg.

Това насекомо е толкова упорито, че дори радиацията не може да го уплаши. За него се пишат шеги, а историите са съставени, сякаш те са герои. Хлебарките са живели на земята от древни времена и никой не знае точната дата на появата им.

Преди да разберете, как да се справите с хлебарките у дома, трябва да разберете: кои са те, причините за появата им, слабостите на тези насекоми и как да се справите с тях.

Кои са хлебарките

Битка с хлебарки – по света има около 4500 разновидности на това насекомо, но главно срещани са само две: червена и черна хлебарка. Това са насекоми с овално, плоско тяло, приблизителна дължина от 2 до 9 сантиметра, червено или черно. Формата на главата е сърцевидна или триъгълна. Хлебарките имат силни челюсти, които са покрити с хитин. Антени дълги, коримбоза и мембранозни крила, лапи, покрити с шипове. Тези вредители се възпроизвеждат по два начина: по сексуален и така наречения девствен (партеногенетичен), тоест без участието на мъжкия. Женските хлебарки снасят яйца в капсули, наречени ooteca. Трансформацията на ларвата възрастен трае от три месеца до три години.

Причини за появата на хлебарки

Неправилното водоснабдяване, наличието на боклук в апартамент или къщата – това са една от основните причини за хлебарки. Влажността, мръсотията и топлият климат в помещението са най-благоприятната среда за живот на тези вредители. Насекомите, най-често се срещат в кухнята, в банята, в килера и в близост до кошчета. За разлика от червенокосите, черните хлебарки обичат повече усамотени места, като таванското помещение.

Ако сте добросъвестна домакиня и къщата ви е в перфектен ред и чистота, но хлебарки все още ви навестяват, това означава идват от съседите.

Хлебарките – слабости

Трябва да прегледате мазето и входа на къщата си за боклук и наличието на хлебарки. Ако ги намерите, ще трябва да се справите с тези вредни насекоми колективно или самостоятелно, със специални дезинсекционни средства или услуги;

Ако в съседен апартамент са се борили с хлебарки, тогава има шанс, насекомите да се преместят при вас. В този случай е необходимо да разберете, какъв вид инсектицидно средство са използвали. Ще трябва да закупите друго по-ефективно лекарство, тъй като хлебарките имат способността да развиват имунитет към различни отрови. По този начин спестявате време, пари и поддържате здравето си;

Необходимо е, да проучите собствения си апартамент. Хлебарките няма да живеят без вода в продължение на два дни, така че ако в къщата ви има неизчерпаем източник на вода, например, теч от неизправен кран или тръби, тогава тези насекоми ще се заселят за дълго време. Дори ако скриете всички продукти и нито една троха не остане на масите, тези паразити все ще намерят, от какво да се прехранят. Така например: тоалетна хартия, лепило върху скъсани тапети и дори кожени изделия могат да са чудесна храна за тях. Опитайте се, да отстраните всички проблеми на системата за водоснабдяване и може би, сами да се справите с тези насекоми. За най-сигурно и бързо решение в борбата, срещу хлебарки е да се свържете със служба за борба с вредителите.

Уязвимости на хлебарките

Студ

Тези насекоми са топлолюбиви, така че може да се борите с тях, като понижите температурата в стаята. Този метод се нарича замразяване. Използва се само в студено време. Когато температурата е под замръзване, всички прозорци и врати в стаята се отварят и се оставят отворени поне два часа. За съжаление, този метод може да развали отоплителната система. С него може да унищожите само възрастните индивиди. Ларвите на хлебарките ще останат невредими, след известно време ще се появи ново потомство.

Хранене

Друга уязвимост на тези насекоми са продуктите. Има няколко народни средства за борба с хлебарките, където стръвта се създава от храна, в която се добавят различни химикали. Примамките се оставят на местата, където са виждани насекомите. Това е в близост до водоснабдяване, в кухнята, в тоалетната, близо до мивките и по краищата на дъските. Много производители на инсектициди знаят слабостта на тези насекоми за храна и използват това за създаване на професионални продукти за контрол над хлебарките.

Ярка светлина

Щом падне нощта, хлебарките изпълзяват в търсене на храна. През деня, тези насекоми се крият в тъмните ъгли на вашия дом. Човек може да ги забележи само, когато се появят млади индивиди, които са твърде любопитни и небрежни и, в търсене на храна, могат да се появят в кухнята, дори през деня. Един от начините за борба с хлебарки е използването на специални лампи. Последните осигуряват интензивни проблясъци от ярка бяла светлина и така насекомите се разпръскват. Този метод на контрол е напълно безопасен, както за хората, така и за животните, той плаши само вредителите. Тук е важно да осъзнаете, че няма да е възможно напълно да се отървете от тях с помощта на специални лампи. Те само ще напуснат апартамента за известно време и след известно време може да се върнат при вас. Освен това женските изхвърлят яйцеклетките си с яйца на тъмни места, недостъпни за хората. Когато хлебарките са в стадий ларви е почти невъзможно да се преборите с тях, тъй като те не се страхуват нито от високата температура, студ, нито дори от някои видове отрови. Може да се борите с хлебарки само когато ларвите се излюпят. И ако се свържете със службата за борба с вредителите ПРЕВЕНТА, няма да се налага да чакате. Професионалистите ще се справят с хлебарките бързо и безопасно на всеки етап от тяхното развитие.

Scroll to Top