6 лоши навика, които вредят на здравето

Знаеш ли, че скуката е сред факторите, които в най-голяма степен пораждат стреса?! Е, това е само началото. Предлагаме ти още 6 лоши навика, които малко от нас знаят, а които докарват големи вреди на организма ни:

Фитнеса – учени от Копенхагенският университет стигат до заключение, че хората трениращи половин час, губят повече телесна маса от тези, които тренират по 1-н час. Това се дължи на факта, че по-малко трениращите в залата имат повече енергия и извършват повече физическа активност извън фитнеса, а с това горят и повече калории. Всяка дейност, която кара пулса да се покачва е добра, така, че за да не се товариш излишно в залата, може да оставиш място и за други неща от ежедневието.

Коломаска и еиплация – според гинеколозите да отстраниш всички косъмчета от тялото си е също така нездравословно и излага тялото на стрес и болка, както и да си причиниш някоя болест. Премахване на цялото окосмяване по тялото, може да раздразни кожата. Наред с това отваря голямо поле за нахлуване на микроби и предизвикване на инфекция. И въпреки, че докторите твърдят едно, малко са онези, които се вслушват изцяло в тях. Тук се сещаме и за онази приказка „трай, Бабо, за хубост“.

Контактни лещи – след басейна и плажа сменяш мокрите дрехи, вземаш душ, за да отмиеш микробите полепнали по тялото ти. Голяма грешка е да не смениш и контактните лещи. Те могат да предизвикат сериозна очна инфекция, а задържането на вода от басейна може да доведе до травма на лигавицата на окото. Офталмолозите съветват да се носят очила за плуване над лещите, а след излизане от басейна да бъдат дезинфекцирани. Има и много такива, които се ползват за еднократна употреба.

Ниската обувка – съветът на ортопедите е да редуваме различните видове обувки. Постоянното носене на обувки с едни и същи форми и височини може да донесе трайни деформации на стъпало и ахилесово сухожилие. За да не претоварваме едни част на ходилото, за сметка на други е добре да сменяме ниската и равна балеринка с обувка на малко токче и обратното.

Храната по Интернет – според изследване на Рочестър, САЩ, става ясно, че съвременният човек поръчва предимно по телефона или онлайн, вместо да отскочи на живо в най-близката пицария за храна за вкъщи. Така не се срамува да си поръча и допълнителни добавки, а с тях приема около 6% повече калории.

Седенето в градския транспорт – според австрийски учени всяко седене съкращава живота ни с 22 минути. Затова започни със Стягане на тялото. Да хванеш последното място в градския транспорт кара всеки да се чувства късметлия, но седенето повишава инсулина и увеличава риска от дълготрайни заболявания като диабет. Като избавление от тези фрапантни цифри, специалистите съветват да се практикува ставане и сядане на няколко минути.

Scroll to Top