Важни съвети за почистване на завесите

Завесите за всяка стая са не само основен елемент на декора, но и залог за създаване на уют в стаята. Ето защо за всяка домакиня е важно, че завесите запазват чистотата и са колкото се може по-дълги. Искаме да ви предложим полезни съвети за ефективно и безопасно почистване на основните видове завеси.

Измиване на завесите в пералната машина.

При използването на пералната машина трябва да се помни, че в нея трябва да се измиват само тези видове завеси, които са зашити от плътна тъкан. Също така, не смесвайте завеси  тежки пердета, тъй като те са изработени от различни материали. Често се препоръчва използването на деликатен цикъл за миене. Трябва също така да използвате опция за интензивно изплакване, тъй като остатъкът от прах за пране в тъканта ще доведе до избледняване на слънце. Що се отнася до изстискването, по-добре е да се извършва ръчно или с ниска скорост на пералната машина, като се внимава да не се разкъсва материала и да се предотврати появата на бръчки.

Как да почистите завеси?

Някои видове завеси имат специално покритие, което ги предпазва от избледняване и прах. Поради това не е нужно да ги почиствате толкова често. Ако Вашите ролкови завеси все още са замърсени, помислете за няколко съвета:

– За да премахнете петна използвайте детергенти с естествена основа.

– Никога не използвайте разтворители.

– Повърхността на ролковите щори може перфектно да се почиства с прахосмукачка или четка.

– Избягвайте мокро почистване на такива завеси (различни от онези, които имат противогъбично покритие върху си).

– Малкото замърсяване може да бъде премахнато с гумата.

– Понякога трябва да нанесете силиконов спрей върху ролковите завеси. По принцип, грижите за този вид завеси са прости и безпроблемни.

Как да почистите завеси, без да ги сваляте?

За тези случаи, когато измиването на завесите е проблем, може да ги почистите „висящи“. За това те трябва да се навлажнят с малко вода от спрей, след което да се използва умерен вакуумен със специална дюза за почистване на завеси. Ако такава дюза не е налична, използвайте влажна кърпа, около четка на прахосмукачката.

Друг много добър вариант е професионалното химическо чистене, което ще направи процеса безопасен, а резултатът желателен. Ако е необходимо да почистите завесите, без да ги сваляте, това може да стане ефективно с помощта на най-съвременна техника и най-добрите препарати. По този начин не само ще избегнете ненужните проблеми и усилия, но и ще се погрижите за комфорта на своя дом.

Вижте за услуги от фирма: http://bezvredno.com/pochistvane-apartament-preparati.

Scroll to Top