Как и кога да събираме и съхраняваме култури

Ако вече сте се научили как да планирате и засаждате зеленчукова градина.

Сега, на е пикът на вегетацията, в която да се научите как отглежданите през цялото лято плодове, зеленчуци и култури да бъдат прибрани.

Прибирането на реколтата, не е трудно, но след като много от вашето време и усилия са отишли в успешното отглеждане на култури, навярно ще искате да сте сигурни, че в прибирането сте на правилния път. Това ръководство ще ви помогне много повече. Дори може да научите за части за трактори, ако такива ви трябват.

Ябълки – сезонът варира от средата на лятото до късна есен, в зависимост от сорта.

Повечето ябълки са готови да се отделят лесно от дървото, когато на плода му се даде леко повдигане и обратното. Друг показател е цветът на семената в ядрото. Когато ябълките са узрели, семената се превръщат в тъмно кафяви.

Ако все още се съмнявате, хапнете една за проба. Зелените ябълки са със стипцив вкус,  презрелите ябълки получават бледнееш вкус и аромат, докато узрелите са сочни и сладки.

Зелето е готово за прибиране на реколтата, когато главата е пълна и твърда. Нарежете стеблата в основата на главата с остър нож и изхвърлете външните листа.

Морковите са готови за прибиране на реколтата в рамките на 2-3 месеца или когато са достатъчно големи, за да се използват.

Издърпайте няколко, за да проверите тяхната големина. Разхлабете почвата с вилица, и след това внимателно ги извадете над земята. Поливането преди прибиране на реколтата може да ги издърпа по-лесно.

Можете да оставите морковите в земята, докато не се нуждаете от тях, защото дори и зрели моркови ще запазят качествата си, освен ако времето не е изключително горещо.

Картофи – може да се каже, че са готови, когато имат листата потъмнеят. Ако имате намерение да ги съхранявате, се уверете, че кожите са трудни да се отлепват по време на прибиране на реколтата.

Съхранявайте картофите на пълна тъмнина, след като са вече изсушени на открито за кратко време.

Тиква – реколтата е готова, когато кората е достатъчно твърда. Има различни методи за съхранение на тикви, които могат да помогнат да имате свеж плод до края на зимата. Важно е в началото да изсушете и съхраните на правилното място.

Scroll to Top