Как да се подобрите съня по време на бременност – с матраци

По време на бременността, за жените е трудно да изберат правилната позиция за добра почивка. Една от причините за влошаване на състоянието на сън е неудобното положение. Ето защо някои полезни съвети за това как да се подобри съня може да помогне много.

Започнете с подходящ матрак за бременни. Позите по време на съня през бременността също са от значение.

До около дванадесетата седмица на бременността, можете да спите, тъй като ще се чувствате удобно на всяка страна: по гръб или по корем, на една страна, или дори седнали.

От момента, в който коремът започва да расте, трябва да изберете, на каква позиция да спите по-добре. Спящи на стомаха е неудобно. В допълнение, бременната претърпява безсъзнание, заради страх от увреждане на детето.

Позицията „легнал по гръб“ след 12 -та седмица може да предизвика компресия на гръбначния стълб и лошо кръвообращение. Ако бъдещата майка има проблеми с кръвното налягане, то тогава е по-добре да се откаже от тази поза още в началото на бременността.

Оптимална позиция за сън е най-удобна и приемлива от физиологична гледна точка. В идеалния случай, за здравето на майката и бебето е по-добре да се избере по левия фланг. Жените могат да поставят под единия крак възглавница или одеяла. В тази позиция оптимизират притока на кръв към плацентата, разтоварват гръбначния стълб и таза, нормализират черния дроб и бъбреците, стабилизират сърдечния ритъм.

Напълно е възможно няколко пъти през нощта да се търкалят от рамо до рамо.

Експерти смятат, че най-добрата позиция за спане е на една страна. Ползите от тази поза:

Са за вътрешните органи;

Подобряване кръвоснабдяването на плацентата;

Изчезват болки в гърба и таза;

Отокът на крайниците намалява.

Може ли бременни жени да спят по корем?

Тази позиция за сън е любима за много жени. Не е причина веднага да се откажете от навика да спите по корем. Матката по време на първия тримесечен цикъл на бременността все още е доста малка, обемът на стомаха не се увеличава значително, така че тази позиция не причинява дискомфорт. Тя обаче трябва да се смени от четвъртия месец натам.

Някъде в четвъртия месец, плода започва да расте активно, матката и стомаха на бременната се увеличава. Всичко това постепенно прави сънят на корема невъзможен.

Защо да се спи по гръб е противопоказано?

В ранните етапи на бременността не е нужно да се отричате от удоволствието да лежите на гърба си. Но след известно време, тази поза е не само неудобна, но и опасна за здравето на майката и бебето. До средата на втория цикъл (тримесечие) на плода пълнеенето и увеличените околоплодни течности променят матката и гръбначния стълб.

Затруднява се циркулацията на кръвта в органите на малкия таз. Налице е недостатъчен прием на кислород и хранителни вещества към плода през плацентата. За да се избегнат странични ефекти като световъртеж, задух, тахикардия е важно да се избягва тази поза. Това правило обаче не важи, ако използвате матрак с мемори пяна. Такъв поглъща всяка форма на тялото, следвайки нежно извивките му и създавайки усещане на мекота и комфорт.

Scroll to Top