Хранителните алергии – симптоми, причини, лечение

Хранителните алергии са често срещани. Те започват с възпаление на устата и се разпростират по дихателни пътища, храносмилателна система и сърдечносъдова система.

Диагностицирането на хранителна алергия се прави с кожен тест, който определя нивото на антитела в кръвта.

Признаци на хранителна алергия – най-често първи признаци на алергия към храни се появяват в първите минути от приема. Проявяват се от леки форми като гъделичкане, сърбеж, парене до тежки форми на задух, зачервявания, оттоци, кашлица, уртикария, хрема или кихне.

Симптоми за хранителна алергия – този тип реакция може да обхване дихателната система, да предизвика болки и неразположение на стомаха, гадене, повръщане или диария. В някои от тежките форми може да се наблюдават световъртеж, потене, замаяност или рязък спад в кръвното налягане.

Причинители на хранителни алергии – това са най-често продукти съдържащи консерванти, изкуствени оцветители, мляко, яйца, ядки, рибни меса, ягоди, кивита, домати, ябълки, грах, моркови.

Лечението на хранителни алергии се извършва с предписване на алергени храни. В по-лека форма на хранителна алергия, симптомите се тушират с предписване и прием на антихистамин. Когато алергичната реакция е по-сериозна се добавя анафилактичен шок. Често при остра реакция от хранителна алергия трябва да се търси незабавна спешна помощ.

Разлики между хранителна алергия и хранително отравяне – хранителните отравяния се провокират от микроби. Такива се съдържат в някои храни и са бактерии, които при застой или неправилно съхранение се развиват. Понякога симптомите на хранително натравяне са сходни с тези при хранителна алергия. Такива често са наричани хистаминова токсичност.

Какво е непоносимост към храни и кой страда от такава – трябва да се прави разлика между алергия и непоносимост към храни. Често те са бъркани и смятани за едно и също. Алергията се разпознава с тежката си, но моментна форма, докато непоносимостта към храни може да има забавена реакция, понякога проявяваща се дори след 20 часа.

Непоносимост към лактоза – това е т. нар. непоносимост към захарта в мляко и млечни продукти. Лактозата е ензим намиращ се в чревната лигавица, който усвоява лактозата. Липсата на лактоза се проявява при по-възрастните хора, докато при кърмачета и деца до 5 годинки е рядко срещана.

Непоносимост към глутен – това е съставка, която се среща в храни като пшеница и ечемик. Наричана още глутенова ентеропатия, тя често е свързвана и с цьолкалията. Последната е болест на стомаха, която се проявява като дискомфорт, болки, изпразване на червата, загуба на телесна маса, общо изтощение и отпадналост, анемия в резултат на липса на желязо.

Хранителната алергия може да се явява по всяко време от възрастта на човек. От значение е да се внимава с това, което се приема, защото здравето е свързано със стомаха.

Scroll to Top