Два популярни вида мед

Днес дори децата знаят за чудодейната сила на меда. Той е не само полезен, здравословен и участва в множество диети, рецепти за здраве и козметични продукти, но има най-ценният състав. Такъв го пренася през годините още от вековете на фараони и пирамиди, за да се съхрани до наши дни и да ни покажел че едно от малкото вечни неща на тази планета. Какво не знаем още за меда и пчелните продукти, предлагаме ви заедно да надникнем зад кулисите и да научим за два популярни вида мед:

Смесен пчелен мед

Смесеният пчелен мед притежава уникални свойства, които го правят широко приложим, както в кулинарията, така и в медицината. Смесеният пчелен мед се извлича от различни по вид растения, а така съставът и свойствата му са многообразни. Смесеният пчелен мед е комбинация от двете главни групи мед – манов и нектарен пчелен мед. Не е случайност, че още в най-стари времена медните качества са признати за идеални и затова той е приеман неограничено и препоръчван на всякакви хора и от различна възраст. Идващ от природата смесения пчелен мед е богат на различни витамини, важни ензими, захари и минерали.

Разнообразието от полезни състави на различни растения прави смесения мед широко приложим в различни области за профилактика и лечение на всякакви заболявания. Той намира място в козметиката за лечение на заболявания с косопада, наричан е еликсир на младостта и изненадва и до днес с още много форми и начини на приложение. Да не забравяме и незаменимият му състав като хранителна добавка към храната.

Боров мед

Боровият мед е разновидност на мановия мед. Той се добива в региони, където има наситеност на иглолистни гори, а по време на събирането на сезона за мед, цъфтят и някои цветя или плодни дървета. За да се получи целият технически процес около създаването на боров мед е необходима висока температура.

Боровият мед се отличава от характерния кехлибарен цвят и неуточнен и по-лек вкус. Плътността и вискозитет са едновременно по-високи от средните на други видове мед. Мирисът му напомня за борова гора. Поради високата си плътност, някои потребители казват, че боровият мед има по-голяма способност да задоволи апетита.

У нас се добива предимно в някои планински райони, гъсти на борови гори. Съставът му е така богата на някои важни съставки, че намира приложение за лечение на астми и други проблеми с дихателните пътища.

Боров мед се произвежда от пчелите, които събират нектара на някои борови дървета. Такива често се хранят с медена роса. Насекомите се крият в пукнатините и по скалите на кората на боровите дървета, под формата на бяло памучно платно отделено като восък.

Физическите характеристики на боров мед се контролират от по-висока смола и по-ниско съдържание на вода .

Това е един уникален мед със защитено наименование за произход. Неслучайно той е категоризиран в отделна главна категория на под вид мед, с фантастичен вкус и аромат, предполагащ аромат, наподобяващ бонбони или други десерти. Този вид мед има проблеми с колебания в производството. За него се ползва по-малко влага, отколкото други видове мед и поради своята алкалност, (високо рН), никога не кристализира.

 

 

Scroll to Top